Fen Bilimleri Enstitüsü

Tezsiz Yüksek Lisans Programı - II. Öğretim

Program Hakkında Genel Bilgiler

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde interdisipliner olarak kurulan İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı, tezsiz yüksek lisans programına öğrenci kabulüne, 2018/2019 Eğitim Öğretim Yılı Güz döneminde başlamıştır.

Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Veteriner Fakültesi, İktisat Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi gibi farklı birimlerde görevli ve alanlarında uzman öğretim üyeleri tarafından oluşturulan anabilim dalı bünyesindeki tezsiz yüksek lisans programı, eğitim verdiği öğrenci sayısını her yıl giderek yükseltmektedir.

Tezsiz Yüksek Lisans Programına Kimler Başvurabilir?

Dört yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu olan herkes, tezsiz yüksek lisans programına başvurabilir.

ALES ve Yabancı Dil Şartı Aranmakta Mıdır?

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde eğitim vermekte olan Tezsiz Yüksek Lisans Programı için ALES ve yabancı dil sınavı şartı aranmamaktadır.

Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?

Mühendislik Fakültesi mezunları, Mimarlık Fakültesi mezunları, Fen Edebiyat Fakültelerinin Fizik-Kimya-Biyoloji bölümleri mezunları, Teknik öğretmenler, İş Sağlığı ve Güvenliği Lisans Programı mezunları, teknik elemanlar ve belirli şartlarda Çalışma Bakanlığı müfettişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının düzenlediği uzmanlık sınavını başararak, iş güvenliği uzmanı olabilmektedir.

Farklı fakülte mezunu olan öğrenciler, İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına katılabilmek için “teknik eleman” sıfatına da sahip olmak zorundadır. Bunun için bir İş Sağlığı ve Güvenliği Ön Lisans Programından mezun olmak yeterlidir.

Tezsiz Yüksek Lisans Programı Mezunları Hangi İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavına Başvurabilir?

Tezsiz yüksek lisans programından mezun olanlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın düzenlediği iş güvenliği uzmanlık sınavlarından "B" Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavına doğrudan girmeye hak kazanmaktadır.

Programda Hangi Dersler Okutulmaktadır?

Tezsiz Yüksek Lisans Programı Eğitim Öğretim Programı havuzunda; İş Güvenliği, İşçi Sağlığı, Risk Değerlendirmesi ve Risk Yönetimi, İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı, İş Kazaları ve Tahkikat, Sağlık Gözetimi ve Meslek Hastalıkları, Bilimsel Yayın İlkeleri ve Etik, Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Yangın ve Güvenlik Sistemleri, Ergonomi ve Sistem Güvenliği, İlk Yardım, İş Sağlığı ve Güvenliği Ekonomisi, Fiziksel Risk Etmenleri, Kimyasal Risk Etmenleri, Biyolojik Risk Etmenleri, Radyasyon Güvenliği, Tehlikeli Madde ve Atık Yönetimi, Dönem Projesi gibi çeşitli dersler bulunmaktadır.

Ders havuzu içerisinden; 1.yarıyılda 4 adet zorunlu ve 2 adet seçmeli ders (Toplam 30 AKTS); 2.yarıyılda ise Dönem Projesi ve 5 adet seçmeli ders (Toplam: 30 AKTS) okutulmaktadır.

Dönem Projesi dahil, toplam 60 AKTS değerinde dersten başarılı olan öğrenciler mezuniyete hak kazanmaktadır.

Programın Eğitim Süresi Ne Kadardır?

Tezsiz yüksek lisans programı iki yarıyılda tamamlanmaktadır. Eğitim süresi, mevzuat gereğince en fazla üç yarıyıldır.

Dersler Ne Zaman Yürütülmektedir?

Dersler, hafta içi saat 17.00’den sonra ve hafta sonları yürütülmektedir.

Dersler Nerede İşlenmektedir?

Program bünyesinde yüzyüze okutulan ders ve sınav uygulamaları, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Merkez Kampüsü'nde bulunan Aydın Menderes Derslikleri'nde gerçekleştirilmektedir.

Akademik Personel

  • Prof.Dr.Cemal İYEM
  • Prof.Dr.Mustafa SÜRMEN
  • Prof.Dr.Özlem EREL
  • Prof.Dr.Filiz ABACIGİL
  • Prof.Dr.Mihrican MUTİ ERDEM
  • Prof.Dr.Mustafa ÖZÇAĞ
  • Doç.Dr.Melis GÖKÇE
  • Dr.Öğretim Üyesi Mithat Evrim DEMİR
  • Dr.Öğretim Üyesi Ali CENGİZ
  • Dr.Öğretim Üyesi Ahmet Fatih HACIYUSUFOĞLU
  • Dr.Öğretim Üyesi Esra ÖRENLİ YAYALAGÜL
  • Dr.Öğretim Üyesi Ferhat ŞİRİNYILDIZ

Yüzyüze Ders ve Sınavlarımızdan Görüntüler