Adnan Menderes Üniversitesi
Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksekokulu

KARACASU’DA DENİZ KAPLUMBAĞALARI ANLATILDI

Karacasu Memnune İnci MYO kariyer etkinliklerinden birini daha gerçekleştirdi. Bu kapsamda 06 Mayıs 2021 tarihinde “Deniz Kaplumbağaları ve Medeniyetimiz” adlı seminer çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Dr.Öğr.Üyesi H. Önlem Ersöz’ün moderatörlüğünü söyleyişe Yüksekokul’un çeşitli programlarında okuyan öğrenciler katıldı. Seminere Pamukkale Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan ve aynı zamanda Muğla Dalyan’da 2008 yılında kurulan DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi)’de gönüllü deniz biyoloğu olarak çalışan Doğan SÖZBİLEN konuşmacı olarak katıldı. Öğr.Gör. Doğan SÖZBİLEN sunumunu yaptığı seminerin ilk bölümünde DEKAMER’in tarihini, kuruluş amacını (yaralı deniz kaplumbağalarının kurtarılması, tedavilerini, beslenmelerini ve bakımları) ve projeleri öğrencilere aktardı. İkinci bölümde deniz kaplumbağalarının dünya medeniyetlerine yansımalarını farklı kültürlerden ( Hint mitolojisi, Avustralya yerlileri, Antik Yunan ve Mısır) verdiği örneklerle açıkladı. Türk kültüründe özellikle Orhun Anıtları’nda kaplumbağa tasvirlerine de yer verildiğini ve bu anıtların “bengütaş” olarak “evren ve sonsuzluk” anlamında antik kültürümüze yer ettiğini söyledi. Üçüncü bölümde deniz kaplumbağalarının ekosisteme ve turizme katkıları öğrencilere aktarıldı. Doğaya saygımızın kaybolmasının dinozorlar çağından önce de var olan deniz kaplumbağalarının yaşamasını zorlaştırdığı özellikle vurgulandı. Türkiye’de deniz kaplumbağaları ve  yaşam alanlarının korunmasının doğal ekosisteme ve turizme çok büyük katkılar sağladığının altı çizildi. Seminer Öğr.Gör. Doğan SÖZBİLEN, Öğr.Gör. İsmail Mert ÖZDEMİR ve Dr.Öğr.Üyesi H. Önlem Ersöz’ün konuya ilişkin değerlendirmeleri ve öğrencilerle karşılıklı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

20210507004416-IV0ICYEEKRANGRNTS184-000055416789461385104423.png