İKAMET İZNİ
Türk Vatandaşı olmayan (Mavi Kart sahibi öğrenciler hariç) uluslararası öğrenciler, Türkiye’de yasal olarak öğrenim görebilmek için ikamet iznine başvurmak zorundadır. Kaydınızı tamamladıktan sonra vize ya da vize muafiyet süresi içinde Aydın İl Göç İdaresinden online randevu alarak İkamet İzni başvurunuzu yapınız. Öğrenci ikamet izni başvurunuzu (online e-ikamet) tamamladıktan sonra (https://e-ikamet.goc.gov.tr/ ) gerekli belgeleri toplamanız gerekmektedir. Ancak, belgelerinizi tamamladıktan sonra, Göç İdaresi Başkanlığı'nın yeni kararı uyarınca, teslim etmek için Aydın İl Göç İdaresi Müdürlüğüne değil, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğüne getirmelisiniz. Başvuru için gerekli olan belgeleri, Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğüne teslim etmek için son tarih, İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nün ilgili internet sayfasından (https://e-ikamet.goc.gov.tr/ ) başvuru formunu oluşturduğunuz tarihten itibaren yedi (7) gündür. Teslim alınan belgeler, belirli aralıklarla Aydın İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından iletilecektir.
Belgelerinizin, Aydın İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edilmesinden sonra, eksik bir belge/bilgi bulunması durumunda Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü, Aydın İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından bilgilendirilecektir. Bu durumda, ADÜ e-posta adresiniz ile size ulaşarak bilgi vereceğiz. E-postaların günlük takibi ve gönderilen e-postalardaki bilgilendirmeye göre hareket etmek, öğrencinin sorumluluğundadır.
Belgelerinizi teslim almak ve onları Aydın İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim etmek dışında, ikamet izni prosedürlerinde üniversitenin hiçbir dahiliyeti, sorumluluğu ve yetkisi söz konusu değildir. İkamet izniniz ile ilgili bir problem ya da sorunuzun bulunması durumunda, öncelikle 157'i arayarak doğrudan Göç İdaresinden doğru bilgiyi almanız gerekmektedir. Eğer bundan sonrasında da yardıma ihtiyacınız olursa, ofisimiz iletişim kanallarından bizimle irtibata geçebilirsiniz. ( international@adu.edu.tr ).
Öğrenci İkamet İzni başvuru işlem adımlarını aşağıda görebilirsiniz:
1.Adım: Başvuru formunun İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nün ilgili internet sayfasından (https://e-ikamet.goc.gov.tr/) oluşturulması gerekmektedir. Başvuru formuna girdiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olunuz.
2.Adım: Başvuru formunuzu oluşturduktan sonra Aydın İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne parmak izinizi vermeniz ve daha önce parmak izi verdiyseniz Aydın İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne giderek parmak izi için ‘kriminal numaranızı’ başvuru formuna yazdırmalısınız. Başvuru formunun üzerinde kriminal parmak izi numarası bulunmayan dosyalar teslim alınmayacaktır.
Parmak İzinizi Verebileceğiniz Merkezler:
• Aydın İl Göç İdaresi Müdürlüğü
Teslim etmeniz gereken belgeler aşağıdaki gibidir:
1- Beyan/Kontrol Belgesi. Belgeyi buradan indirebilirsiniz. (dilerseniz elle, dilerseniz bilgisayarda doldurabilirsiniz)
2- E-ikamet online başvuru formu. https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden yasal süre* içerisinde İkamet İzni Öğrenci Kayıt Formu başvuru formunu doldurduktan sonra çıktısını alınız ve ilk sayfadaki imza kısmını imzalayınız.
* Yasal Sure
- Öğrenci ülkeye giriş yaptıktan itibaren ülkede bulunabileceği yasal süre içerisinde (Örnek; 1 aylık vizeniz var ise 1 ay içerisinde / 3 aylık vize muafiyeti hakkınız var ise 3 aylık süre içerisinde)
- Uzatma Başvurusu için İkamet izni süresinin bitmesine 2 ay (60 gün) kalmasından itibaren Öğrenci ikamet iznine başvurmak zorundadır. (Uzatma Başvuru- Öğrenci- Lisans / Yüksek Lisans/ Doktora). Örneğin Öğrenci ikamet izniniz 19.04.2025 tarihinde bitiyor ise 19.02.2025 tarihinden itibaren uzatma başvurusu yapmalısınız.
Önemli Notlar
- Formu doldururken ikamet ettiğiniz adresi eksiksiz olarak girdiğinizden emin olunuz.
- Üniversitemizin adresi; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii Efeler / AYDIN. Bu adresi ikamet adresi olarak kullanmayınız, kullanmanız durumunda ikamet izni başvurunuz reddedilebilir.
3-Geçerli pasaportun aslı ve fotokopisi
- Pasaportun ilk sayfası, Vize (varsa) ve Giriş Damgalarının her biri ayrı sayfada olacak şekilde getiriniz, fotokopileri tek sayfa içerisinde getirmeyiniz.
- Belgelerinizi Üniversite’ye teslim edeceğiniz zaman pasaportunuzun aslı yanınızda olmalıdır.
- Başvuru sırasında herhangi bir nedenden dolayı pasaportu yanında olmayan öğrenciler, yanlarında pasaportlarının noter onaylı suretini getirmek zorundadır.
- E-ikamet başvurusu sırasında beyan ettiğiniz pasaportunuzu değiştirdiyseniz (Yeni pasaport aldıysanız) eski pasaportunuzun ve yeni pasaportunuzun ilgili fotokopilerini de (ilk sayfaları, vize sayfaları, giriş damgaları) getirmelisiniz.
4- Dört (4) adet Biyometrik fotoğraf. Son 6 ay içinde çekilmiş, fonu beyaz ve biyometrik fotoğraf olmalıdır.
5- Sağlık Sigortası. İkamet izni almak adına geçerli bir sağlık sigortası yaptırmak zorunludur. Uluslararası öğrencilerin ülkemizde bulundukları süre zarfında herhangi bir mağduriyet yaşamamalarını teminen özel sağlık sigortası yerine/yanında Genel Sağlık Sigortasını (GSS) yaptırabilirler.
· Üniversitemiz, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan Genel Sağlık Sigortası (GSS) ‘nı yabancı uyruklu öğrenciler için tavsiye etmektedir.
· GSS kapsamına alınan öğrenciler, gerekli primleri Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına ödemeleri,
· GSS belgesini okul kayıt ve ikamet başvuru dosyalarına ekleyerek üniversitelerin kayıttan ve ikametten sorumlu görevlilerine teslim etmeleri gerekmektedir.
Öğrenciler, İkamet İzni talep süresini kapsayan Özel Sağlık Sigortası yaptırabilirler.
Kayıt tarihinden itibaren ilk 3 ay içerisinde, kimlik numaralarını aldıktan sonra SGK’ya başvurarak GSS yaptırabilirler.
6- Öğrenci Belgesi
Öğrenci belgenizi, öğrenim gördüğünüz birimin Öğrenci İşleri Biriminden e-imzalı/imzalı ve mühürlü/kaşeli olarak alabilirsiniz.
7- Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) Adresi Gösterir Belge- (sadece uzatma başvuruları için) UETS’nin de başvuru dosyalarına eklenmesi gerekmektedir. Kişinin başvurusu uzatma iken ilk başvuru randevusu alınmış ise UETS belgesi istenecektir. 18 yaşından küçük yabancıların ikamet izni değerlendirme sonuçları, veli veya vasilerinin sahip oldukları UETS adresleri üzerinden yapılacaktır.
UETS belgesini;
-Pasaport ve yabancı kimlik numarası,
-GSM numarası,
-Geçerli e-posta adresi ibraz etmeleri ve UETS başvuru formunu doldurmaları akabinde PTT şubelerinden alabileceklerdir.
E-imza sahibi öğrenciler https://www.etebligat.gov.tr/ adresinden online UETS başvurusunda bulunabileceklerdir.
8-Adres bilgilerini gösterir yazılı belge:
Adres beyanı için aşağıdaki belgelerden uygun olan, Başvuru Dosyasında yer almalıdır.
- Kendinize ait bir evde ikamet ediyorsanız Tapu Fotokopisi, (Uzatma Başvurularında Yerleşim Yeri Belgesi ve Kendi Adına Fatura),
- Kiracı olarak bir Kira Sözleşmesi ile ikamet ediyorsanız Kira Sözleşmesinin Noter Onaylı Örneği (Kira Sözleşmesi ev sahibi ve kiracının noter huzuruna giderek ‘Düzenleme şeklinde’ yapılmış olması gerekmektedir.) (Kira Sözleşmesinde anne baba adı yazıyorsa aile belgesi doğum belgesi vb. teyit edici belge istenir. Öğrencinin anne baba adı pasaportta yazıyorsa teyit belgesi istenmez.),
- Otel vb. konaklama yerlerinde ikamet ediyorsanız, bu yerlerde kalındığına dair ilgili işletmeden temin edilmiş, kanıtlayıcı bir belge,
- Öğrenci yurtlarında ikamet ediyorsanız, yurtta kalındığına dair belge. (Belge barkodlu ve/veya karekodlu değilse ikamet edilen Öğrenci Yurduna ait imza sirküleri veya vergi levhası fotokopisi.),
- Bir Destekleyici (Sponsor) yanında ikamet ediyorsanız, destekleyici kişinin Noter Onaylı Taahhütnamesi. (Destekleyicinin Türkiye’de yasal bir ikametinin bulunması gerekmektedir.) (Taahhüt veren kişi en fazla iki kişiye taahhüt verebilir.) (Taahhüt veren kişinin yerleşim yeri belgesi, adına fatura, kişi Türk (T.C.) vatandaşı ise medeni halinin tespiti için vukuatlı nüfus kayıt örneği gerekir.) (Taahhüt veren kişi Türk (T.C.) vatandaşı ve evli ise eşi de taahhüt vermelidir.)
9- İkamet İzni kart bedeli makbuzu (565 TL)
İkamet izni kartının vergisinin ödendiğine dair dekontun ibraz edilmesi zorunludur. (https://dijital.gib.gov.tr/ sayfasını ziyaret ederek "Göç İdaresi İkamet Tezkeresi Harcı Ödeme"yi seçiniz ve online ikamet izni başvurunuz sonrasında aldığınız “Tahakkuk Numarasını” sisteme giriniz. Daha sonra ödemenizi yaparak makbuzunuzu alabilirsiniz.)
10- E-ikamet sitesinden yapılan başvuru tarihi itibariyle 18 yaşından küçükler için Vize muafiyetiyle ya da farklı amaca yönelik vizeyle (turist vizesi vb.) gelenler için; Veli/vasi bilgisini içeren belge (doğum belgesi, aile belgesi vb.) ve veli/vasi/yasal temsilcisi tarafından verilen muvafakatname;
- Veli/vasi/yasal temsilcisi tarafından verilen 3. kişiye muvafakatname
- Muvafakatname verilen 3. Kişinin taahhütnamesi
Öğrenim vizesi ile gelenler için; muvafakatname ve veli/vasi bilgisini içeren belge eklenmeyecektir.