Veteriner Fakültesi

Yaralı Leylekler ADÜ Veteriner Fakültesine Emanet

Geçtiğimiz hafta içerisinde yuvasında uçamadığı vatandaşlar tarafından Aydın Doğa Koruma Şube Müdürlüğüne bildirilen ve sonrasında bir bacağının koptuğu tespit edilen yavru leylek Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi’ne teslim edildi.
Yöresel Gazete haber ekibi olarak yavru leyleğin son durumunu ve bundan sonraki sürecin nasıl olacağı hakkındaki bilgileri sizler için derledik.

ADÜ Veterinerlik Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda doğa kuşlarının rehabiltasyonunu gerçekleştiren KANATGER topluluğunun kurucusu ve danışmanı Onur Tatlı; Genel de hasta yaralı gelen doğa kuşlarında Aydın doğa koruma şube müdürlüğümüz ile yapılan protokolümüz var. İhbara istinaden getirilen kuşlarımız öncelikle fakülte kliniklerimizde, hastanemizde gerekli operasyon ve tedavileri yapıldıktan sonra sınırlı süreli karantinanın ardından doğaya tekrar kazandırılana kadarki süreçte bizler tarafından misafir ediliyor. Bu süreçte düzenli tedavi arkasındaki pansuman, tekrar tedavileri ve yanı sıra beslenmelerini gerçekleştirip en kısa sürede doğaya kazandırmış oluyoruz.
Veteriner Fakültesi Öğrencisi ve Kanatger topluluğu gönüllüsü Elif İyigün; İki yıldır burada yaban kuşlarının rehabilitasyonu ile ilgileniyorum. Klinikten gelen cevaba göre, bu leyleğimizin ipe bağlı olarak bacağının koptuğu, bazı dokuların öldüğü ve bu ölü dokuları almaları gerektiği yönünde. Biz süreçte ameliyata kadar burada ıslak bandaj uygulayıp dokuları ıslak tutuyoruz beslenmesini yapıyoruz. Enfeksiyon kapmaması için antibiyotik uygulanıyor, vitamin takviyesi görüyor ve susuz kaldığı için ek sıvı alıyor.

Doğada, herhangi bir yaban hayvanını yaralı görürseniz Aydın Doğa Koruma Şube Müdürlüğüne haber verip yaban hayvanının koruma altına alınıp, tedavi ve rehabilitasyonuna destek olabilirsiniz.

Haber Videosu

http://yoreselgazete.com/index.php/2020/07/07/yarali-leylekler-adu-veteriner-fakultesine-emanet/ 20210326100137-3E0PKRPDELEYLEKHABER-000035932756150041848786.jpg