Fen Edebiyat Fakültesi

ÜNİVERSİTEMİZ ÖĞRETİM ÜYESİ GÜNVER GÜNEŞ’İN 14. KİTABI “CUMHURİYET’İN 15. YILINDA AYDIN” YAYINLANDI.

Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümümüzün Öğretim Üyesi Dr Günver Güneş’in 14. Kitabı Olan “ Cumhuriyetin 15. Yılında Aydın” Efeler Belediyesi Kültür yayını olarak Ağustos 2021’de basılarak okurlarıyla buluştu. Abdülkadir Turhan ile birlikte kaleme alınan araştırma Cumhuriyetin ilk onbeş yılında Aydın İlinin sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel yönlerine ışık tutmaktadır. Ayrıca Aydın'da Cumhuriyetin 15. yıl kutlamaları, 1938 yılında yayınlanmış olan “Cumhuriyetin 15. Yılında Aydın” broşürüne de açıklamalarla birlikte yer vermektedir.  Kitap 15 yıllık cumhuriyet tarihinde Aydın’ı bütün boyutlarıyla ele alan ilk bütüncül eser olmasının dışında içerik olarak zengin, ebat olarak da büyüktür. İki bölümde değerlendirilen kitapta birinci bölüm Türkiye’de ve Aydın’da Cumhuriyetin 15. Yıl Kutlamalarını içermektedir. Devamında Türkiye’de ve Aydın’da 15. yılda yapılan yayınlar hakkında bilgi verilmiş, 1923-1938 yıllarında Aydın’ın iki büyük yerleşimi Aydın ve Nazilli kazalarındaki gelişmeler sunulmuştur. İkinci bölümde ise “Cumhuriyetin 15. Yılında Aydın” kitabının tıpkıbasımı paylaşılmıştır. 322 sayfadan oluşan araştırma, 1923-1938 yılları Aydın’ına dair oldukça yoğun görsel’e de yer vermiştir. 1938 yılında az sayıda basılan ve şu an kitapçılarda bulmanın mümkün olmadığı ancak astronomik fiyatlarla sahaflarda bulunabilen, kimi sayfaları eksik, kimi sayfaları yanlış basılmış olan “Cumhuriyetin 15. Yılında Aydın” kitabını ve içerisindeki değerli bilgiler 83 yıl sonra ilk kez bu çalışma ile araştırmacıların istifadesine sunulmaktadır.

Güneş daha önce kaleme aldığı Milli Mücadele Döneminde Aydın ve Çevresini konu alan eserleri, “Atatürk ve Aydın”, Tek Parti Döneminde Aydın’da Cumhuriyet Kutlamaları”, “Tarihsel Süreçte Aydın”, “Çanakkale- Aydın” araştırmalarının yanında yeni çalışmasının yakın dönem Aydın tarihine yeni bakış açıları kazandırması dileğinde bulunmuştur.

20210915110712-S76CESEQ43FA2RYKAPAK-000043766109898471521706.jpg