Fen Edebiyat Fakültesi

Anadolu Selçuklu Kenti Kalehisar’da Araştırmalar Başladı

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin başkanlığında, “Çorum İli ve İlçelerinde, Orta Karadeniz’de Anadolu Selçuklu Dönemi Yapıları” konulu çalışmaya bağlı olarak Alaca ilçesi Mahmudiye Köyü sınırları içerisinde bulunan Kalehisar Ören Yeri’nde 19 Ağustos 2019 tarihi itibariyle araştırmalar başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izinleri ile gerçekleşen çalışmalara; Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Üniversitemiz Rektörü Osman Selçuk Aldemir, Alaca Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Akyol, Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Kubilay Metin ve Kültür Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü eski Genel Müdür Yardımcısı Arkeolog Ahmet Ertekin ve Valilik Özel Kalem Müdürü Ömer Arslan destek verdi.

Üniversitemiz Kültürel Değerlerin Korunmasında Öncü Bir Rol Üstlendi.

Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin çalışmalar neticesinde yapılan tespitler ile bölgenin Anadolu Selçuklu dönemine ait bir kent olduğunu belirtti. Şahin; “Üniversitemiz kültürel değerlerimizin ortaya çıkarılması ve korunması konusunda öncü bir rol üstlenmiştir. Mahmudiye Köyü yakınındaki sit alanı içerisinde, Behramşah Külliyesi ismiyle de bilinen bir medrese ile bu yapının güneydoğusunda bir kervansaray, güneybatısında yer alan Kalehisar Kalesinde ise yine söz konusu yapılar ile çağdaş olduğu düşünülen sur kalıntıları ve karakol binası günümüze ulaşmıştır. Kalehisar, Orta Karadeniz bölgesinde araştırması devam eden tek Anadolu Selçuklu kenti olma özelliği ile de öne çıkmaktadır. Topoğrafik, jeofizik çalışmalar ve yüzeydeki seramik buluntuların incelenmesi sonucunda kentle ilgili verilerin artacağını ve çalışmaların önümüzdeki yıllarda da devam edeceğinin düşünüyoruz.” sözleriyle ören yeri hakkında bilgi verdi.