Diş Hekimliği Araştırma Uygulama Merkezi

Diş Hekimliği Araştırma Uygulama Merkezi

Hastanemizde alınan koronavirüs önlemleri

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (COVID-19) sebebiyle, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11.03.2020 tarihinde ilan edilen Pandemi sonrasında hastanemizde gerekli tüm önlemler alınmaya başlanmış olup Başhekimliğimiz tarafından hastanemiz Pandemi Komisyonu oluşturulmuş ve komisyon ile birlikte Pandemi planımız hazırlanmıştır. Bu süreçte Hastanemiz Enfeksiyon Kontrol Komitesi, Çalışan Sağlığı Komitesi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi toplantıları ve saha denetimleri gerçekleştirilmiş olup gerekli tedbirler uygulanmaya devam etmektedir.
Salgının yayılımını engellemek amacıyla Sağlık Bakanlığının 17.03.2020 tarih ve 14500235-403.99 sayılı yazısına istinaden sadece Koronavirüs Bilim Kurulu’nun belirlemiş olduğu acil diş tedavileri yapılmakta olup asgari sayıda personel çalıştırılmaktadır.
Enfeksiyon Kontrol Hemşiremiz tarafından görevli tüm personele her gün mesai başlamadan gerekli tüm eğitimler sosyal mesafe kurallarına uyularak birebir veya küçük gruplar halinde yüzyüze olarak verilmektedir. Bu eğitimler ayrıca belirli periyotlarda online olarak uzaktan ve üniversitemiz elektronik belge yönetim sistemi (EBYS) üzerinden bilgilendirme yoluyla da gerçekleşmektedir. Hastanemizin tüm bekleme alanları ve koridorlarına bilgilendirme amaçlı Koronavirüs, kişisel koruyucu ekipman kullanımı ve el hijyeni ile ilgili afiş, broşür ve duyurular asılmıştır.
Bulaş riskini en aza indirmek için gün içerisinde görevli olan tüm personelin kişisel koruyucu ekipman teminleri ve kontrolleri Enfeksiyon Kontrol Hemşiremiz tarafından yapılmaktadır. Kıyafet değişimleri belirlenmiş giyinme alanlarında yapılmakta olup, mesai sonunda tüm kirli kıyafetler görevli personel tarafından toplanıp hastane çamaşırhanesinde yıkanmaktadır. Kapı kolları, tuvaletler, masa ve sandalyeler gibi ortak kullanılan alanların sıklıkla dezenfeksiyon işlemi yapılmaktadır. Ayrıca hem Efeler Belediyesi hem de Üniversitemiz tarafından hastane dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirilmiştir.
Hastanemiz girişinde, hastalarımızın sosyal mesafeyi koruyacak şekilde beklemeleri için bir bekleme alanı oluşturulmuştur. Sırayla tüm hastalarımızın ve personellerimizin triaj alanında; ateş ölçümleri yapılarak öksürük, nefes darlığı, yurtdışı seyahat geçmişi, Koronavirüs teşhisi konulmuş hastalarla teması vb. sorgulamaları yapılmaktadır. Hastalarımızın muayene ve tedavileri belirlenmiş izole alanda kişisel koruyucu ve ekipman kullanımı ile gerçekleşmektedir. İzole alanın hasta değişimleri sırasında dezenfekte edilmesi ve sıklıkla havalandırılması sağlanmaktadır. Hastanemizde hastanın yardıma ihtiyacı olduğu durumlar haricinde (Çocuk hasta, özel gereksinimli bireyler, yaşlı hasta vb) refakatçi kabul edilmemektedir. Hastanemiz girişinde, bekleme alanında ve personel kullanımı için çeşitli bölgelerde el dezenfektanları bulundurulmaktadır. Ayrıca hastanemiz içerisinde hastaların ve personellerin maske kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Kullanılan kişisel koruyucu ekipmanlar ulaşılabilir bölgelere koyduğumuz tıbbi atık kutularına atılmaktadır.