Devlet Konservatuvarı

Öğrenci Mevzuatı - Yönergeler

AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI

LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Devlet Konservatuvarında yürütülen eğitimde uygulanacak esasları düzenlemektir.

 

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönerge; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Devlet Konservatuvarında yürütülen eğitime ilişkin hükümleri kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14, 43, 44 ve 46 ncı maddeleri ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitimi Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

a)Konservatuvar: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Devlet Konservatuvarını,

b)Konservatuvar Kurulu: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kurulunu,

  c) Konservatuvar    Yönetim    Kurulu:    Aydın    Adnan    Menderes    Üniversitesi    Devlet Konservatuvarı Yönetim Kurulunu,

ç) Müdürlük: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürlüğünü,

d) Rektörlük: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğünü,

e) Senato: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Senatosunu,

f )Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesini ifade eder.

 

 

İKİNCİ BÖLÜM

Kayıt ve Kabul İşlemlerine İlişkin Esaslar

 

Özel yetenek sınavlarının düzenlenmesi

MADDE 5- (1) Özel yetenek sınavları düzenlenme esasları şunlardır:

a) Ön kayıt ve yetenek sınavlarının tarihleri, Konservatuvar Kurulunun önerisi ile Senato tarafından belirlenir ve Rektörlük tarafından ilan edilerek adaylara duyurulur.

b) Özel yetenek sınavları, Konservatuvar müdürünün başkanlığında, her anasanat dalından en az birer öğretim elemanı ve Konservatuvar sekreterinden oluşan sınav düzenleme kurulu tarafından düzenlenir. Sınav düzenleme kurulu, gerekli hallerde müdürün onayı ile başka öğretim elemanları ve memurlara da görev verebilir.

c) Sınav düzenleme kurulunun görevleri şunlardır:

1) Sınavlarla ilgili her türlü evrak, araç ve gereçleri hazırlamak,

2)Sınavların kurallara uygun olarak yapılmasını sağlamak,

3)Adayların sınava girecekleri salonları belirlemek ve düzenlemek,

4)Sınavları güvenli ve düzenli bir biçimde sonuçlandırmak.

ç)Sınav düzenleme kurulu özel yetenek sınav sonuçları ile değerlendirmeye alınacak diğer sınav sonuçlarını birlikte hesaplayarak, listenin hazırlanması ve ilan edilmesi ile ilgili işlerde yetkili ve sorumludur.

 

Özel yetenek sınavlarının uygulama esasları

MADDE 6- (1) Özel yetenek sınavlarının uygulanmasına ilişkin esaslar şunlardır:

  a) Özel yetenek sınavları, Konservatuvar Yönetim Kurulunca belirlenen özel yetenek sınav komisyonu tarafından yürütülür. Sınav komisyonu öğretim üyeleri öncelikli olmak üzere ilgili bölüm elemanlarından seçilir; gerekli hallerde öğretim görevlisi/okutmanlar ve diğer üniversitelerin öğretim elemanları da görevlendirilebilir.

b) Sınav komisyonunun görevleri şunlardır:

1) Bu Yönergede belirlenen esaslar çerçevesinde sınavları yaparak sonuçlandırmak,

2) Sınavlarla ilgili olabilecek itirazları değerlendirerek sonuçlandırmak.

 

Sınav sonuçlarının açıklanması

MADDE 7-(1) Sınav düzenleme kurulu, özel yetenek sınavı yerleştirme puanı sonuçlarını tespit eder ve bu puanlara göre sıralanmış başarı listesini hazırlar. Bu liste Müdürlük tarafından ilan edilir. Adayların aldıkları puanların eşit olması halinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı puanı yüksek olan adaya öncelik tanınır. Özel Yetenek Sınavında başarılı olduğu halde kesin kayıt için kontenjana giremeyen adaylar puan sıralamasına göre yedek listeye alınır. Açık kalan kontenjanlar, yedek listedeki adayların puan sıralamasına göre kesin kayıtları yapılarak doldurulur.

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitime İlişkin Esaslar

 

Genel esaslar

MADDE8-(1) Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümünde, 4 (dört) yıllık Lisans Programı yıl esasına, Geleneksel Türk Müziği Bölümünde, 4 (dört) yıllık Lisans Programı yarıyıl esasına göre hazırlanıp Konservatuvar Kurulu tarafından karara bağlanarak Senatoya sunulur.

(2)Konservatuvarda dersler, esas meslek dersleri, yardımcı meslek dersleri, bölüm seçmeli dersleri, bölüm dışı seçmeli dersler ve zorunlu 5ı dersleri (2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan dersler) olmak üzere 5 (beş) gruptan oluşur. Esas meslek dersleri, bünyesinde öğrenim görülen sanat dalına ilişkin çalgı çalma becerisinin geliştirildiği enstrüman dersleri veya opera tekniği ile şarkı söyleme becerisinin geliştirildiği şan dersleri ile temel müzik kurallarının öğretilerek müziksel işitme becerisinin geliştirildiği temel müzik teorisi ve solfej dersleri ve Türk Müziği makamlarının, teorik/uygulamalı olarak ortaya konduğu Türk Müziği Nazariyat ve Solfej dersleridir. Yardımcı meslek dersleri ve bölüm seçmeli dersleri, esas meslek derslerinde kazandırılması hedeflenen becerilerin geliştirilmesi için gerekli kültürel alt yapının sağlandığı derslerdir.

(3)  Dersler gerekli durumlarda, Konservatuvar Kurulunun kararı ile Konservatuvar binaları ve çalışma saatleri dışında da yapılabilir.

 (4)  Performansa dayalı derslerin tüm sınavları, Konservatuvar Yönetim Kurulu tarafından ilgili bölümde görev yapan en yakın sanat dalı öğretim elemanları arasından görevlendirilecek en az üç kişilik komisyonlar tarafından yapılır.

 

Lisans Eğitimine İlişkin Esaslar

MADDE 9- (1) Lisans eğitiminde uygulanan sınavlar ve değerlendirme esasları şunlardır:

a) Devlet Konservatuvarı Lisans birimlerinde arasınavın başarı notuna katkısı %40, final ya da bütünleme sınavlarının başarı notuna katkısı %70’tir. Müzik Bölümünde öğrencinin esas meslek derslerinde başarılı olabilmesi için dönem sonu ya da bütünleme sınav notu ve başarı notu en az B3 olmalıdır. Öğrencinin yardımcı meslek ve bölüm seçmeli derslerinde başarılı olabilmesi için dönem sonu ya da bütünleme sınav notu ve başarı notu en az C2 olmalıdır.  Geleneksel Türk Müziği Bölümünde öğrencinin meslek derslerinde başarılı olabilmesi için, başarı notu en az C2 olmalıdır.  

b)   Müzik Bölümünde, herhangi bir esas meslek dersinden başarısız olan veya esas meslek derslerinin tümünden başarılı olduğu halde, yardımcı meslek veya bölüm seçmeli derslerinin herhangi ikisinden başarısız olan öğrenciler, bu dersleri, bulundukları sınıfta tekrar eder; bu öğrenciler üst sınıftan esas veya yardımcı meslek dersleri alamaz. Geleneksel Türk Müziği Bölümünde, almış olduğu ön koşullu derste başarılı olamayan öğrenci, aynı dersin üstünü alamaz.

c) Geleneksel Türk Müziği Bölümünde, Türk Müziği Nazariyat ve Solfeji I, II,III, IV  Dersleri ile Çalgı Eğitimi I,II, III, IV Dersleri birbirlerinin ön koşul dersleridir. Almış  olduğu ön koşullu dersi başaramayan öğrenci, aynı dersin üstünü alamaz. 

ç) Müzik ve Sahne Sanatları Bölümünde öğretim programında bulunan I. veya II. yıla ait esas meslek, yardımcı meslek ve bölüm seçmeli derslerin tümünü başarıyla tamamlamış, dönem ağırlıklı not ortalaması (DANO) B3 ve üstü olan öğrenci, esas meslek dersi başarı notu en az A2 olmak koşulu ile sınıf atlama sınavlarına girebilmek için, bütünleme sınavlarının başlangıcından en az 2 (iki) hafta öncesine kadar Konservatuvar Müdürlüğüne yazılı olarak başvurabilir. Başvurusu kabul edilen öğrenci, başarılı sayılarak atlamak istediği yıla ilişkin öğretim programında bulunan ilgili tüm Anasanat Dalı derslerinden sınava tabi tutulur. Bu sınavlar, yeni eğitim dönemi başlamadan gerçekleştirilir. Bir öğrencinin sınıf atlayabilmesi için, atlamak istediği sınıfın tüm esas meslek derslerinin sınavlarını başarıyla geçmesi gerekir. Sınıf atlama sınavlarında, esas meslek derslerinin tümünden başarılı olduğu halde, diğer derslerin herhangi ikisinden başarısız olan öğrenci, sınıf atlayarak başarısız olduğu dersi alttan alabilir. Ancak başarılamayan ders sayısının ikiden fazla olması halinde, öğrenci sınıf atlamadan öğrenimine devam eder. Sınıf atlayan öğrenci, atladığı yıla ait bölüm dışı seçmeli dersleri ve 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan derslerden henüz tamamlamamış olduklarını da alttan alarak tamamlamakla yükümlüdür. Geleneksel Türk Müziği Bölümünde ise, sınıf atlama söz konusu değildir.

 

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Yönergede hüküm bulunmayan haller

MADDE 10- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitimi Yönetmeliği hükümleri ve Senato kararları uygulanır.

 

Yürürlükten kaldırılan yönerge

MADDE 11- (1) Bu Yönergenin kabulü ile 29.05.2019 tarih ve 2019/10 sayılı oturumunda alınan VI sayılı karar ile kabul edilmiş olan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi, yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Yürürlük

MADDE 12- (1) Bu Yönerge, 2021-2022 Akademik Yılı başında yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 13- (1) Bu Yönerge hükümleri Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü tarafından yürütülür.

 

-Bu Yönerge, 19.08.2021 tarih ve 2021-11 sayılı oturumda alınan IX sayılı Senato Kararı ile kabul edilmiştir.

 

*Bu Yönerge, 21.09.2022 tarih ve 2022/17 sayılı oturumda alınan VI nolu Senato Kararı ile güncellenmiştir.