Elektrik-Elektronik Mühendisliği

TÜBİTAK 2209-A Proje Başarımız

Bölüm öğretim elemanlarımızdan Araş. Gör. Dr. Adem Ükte'nin danışmanlığını yapmakta olduğu Mete Baybars Karabulut ve Tuyan Kaplan isimli bölüm öğrencilerimizin projeleri "TÜBİTAK 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği Programı" kapsamında  2020 yılı 2. dönem değerlendirme sonuçlarına göre destek almaya hak kazanmıştır. Kendilerini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Proje Adı: Dalga Boyuna Göre Işık ve Derinliğe Bağlı Damla Sulamalı Nem Kontrolü ile Bitki Verimliliğinin Arttırılma Yöntemlerinin Araştırılması
Proje Danışmanı: Araş. Gör. Dr. Adem Ükte
Proje Ekibi: Mete Baybars Karabulut ve Tuyan Kaplan
Proje Başvuru Alanı: TÜBİTAK–2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri

Tanıtım Metni:
Bir bitkinin gelişiminde en önemli rol ışık ve suya aittir. Bitki ihtiyaç duyduğu suyu alamazsa bitkinin gelişimi aksar. Aynı şekilde bitki için ışık hayati bir önem taşır. Işıklar dalga boylarına göre ayrılır;
-Mavi ışık (Kök büyümesini ve yeşil yaprak büyümesini destekler.)
-Sarı ışık (Besin içeriğini ve eser elementleri arttırarak tadı iyileştirir.)
-Kırmızı ışık (Bitkinin fotosentezini ve fotoperiyodunu destekler)
Bu ışıkların aynı anda bitkiye verilmesi durumunda bitkide gelişim açısından farklı olumlu sonuçlar da elde edilebilir. Eğer bitkinin gece saatleri de dahil olmak üzere sürekli ışık almasının sağlandığı ve köklerinin bulunduğu topraktaki nem seviyesinin anlık olarak gözlemlenebildiği bir sisteme sahip olunursa, bitkilere doğru zamanda ve optimum seviyede su verebilir ve farklı renk ışıkları kullanarak bitkinin gelişimine doğrudan etki edilebilir. Bu durum için; toprağın farklı derinlik seviyelerindeki nemine göre bitkinin su ihtiyacını karşılayan, ayrıca geceleri ortamdaki ışık seviyesini baz alarak ışık vermeye başlayan mikrodenetleyici kontrollü bir sistem tasarlanması planlanmıştır. Bu sistemde sulama sistemi olarak farklı derinlik seviyelerindeki damlama sulama sistemi kullanılarak bitkideki verimlilik arttırılacak, aynı zamanda su tasarrufu sağlanmış olacaktır. Işıklandırmayı sağlayan kısım ortamdaki ışık seviyesi azaldıkça devreye girecek ve kullanıcı isteğe bağlı olarak bitkiye tek renk ışık veya farklı renklerin kombinasyonu olan bir ışık verebilecektir. Bu sayede kullanıcı istediği etkiyi net bir şekilde almış olacaktır. Sisteme eklenmesi planlanan kablosuz ağ modülleri ve mobil uygulama gözlem ve kontrol programı ile, gözlenebilirlik ve kontrol edilebilirlik açısından sisteme esneklik katılması amaçlanmaktadır.