Adnan Menderes Üniversitesi

İLETİŞİM FORMU
ARAMA

Genel Tanıtım

17 Temmuz 1998 tarih ve 23405 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ile kurulan "Adnan Menderes Üniversitesi Çiftlik Hayvanları Islahı, Araştırma ve Uygulama Merkezi"nin temel amacı, başta koyun yetiştiriciliği olmak üzere çiftlik hayvanlarının yetiştiriciliğine yönelik yöre ve bölgenin altyapı koşullarına özgün olacak biçimde, bir yandan genetik ıslah planlamaları ve uygulamaları, diğer yandan da genetik kaynakların korunma ve kullanımına yönelik programları yaparak yaşama aktarmaktır. Yapılan bilimsel araştırma, inceleme, toplantı ve yayım etkinlikleri sektörle bütünleşme öngörüsüne dayalıdır. Birim kadrosunda akademik personel olarak sadece birim müdürü Doç.Dr. İbrahim Cemal bulunmakla birlikte merkezin kuruluş amaçları kapsamında oluşturulan ve Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Orhan Karaca tarafından koordine edilen aşağıdaki 3 stratejik yönelim programı kapsamındaki araştırmalarda ADÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünden ilgili öğretim elemanları yer almaktadır:

• Adnan Menderes Üniversitesi Grup Koyun Yetiştirme Programı (ADÜ-GKYP)

• Adnan Menderes Üniversitesi Çine Çaparı Koyunları Genetik Kaynak Olarak Koruma Programı (ADÜ-ÇÇKP)

• Adnan Menderes Üniversitesi Sığırcılık Araştırmaları Yapılanma Programı (ADÜ-SAYP)

İkisi koyunculuğa ve biri sığırcılığa yönelik olan bu programlar altında yer alan araştırma, uygulama ve yayım çalışmaları bu dönemde etkin bir şekilde sürdürülmüştür. Programlara ilişkin hazırlanan broşürler ile programlar üreticilere tanıtılmış ve çalışmalara geniş bir üretici entegrasyonu sağlanmıştır. Anılan programların planlı stratejileri çerçevesinde, geniş bir araştırma ekibinin katılımıyla, yöre ve bölge hayvancılığının geliştirilmesi amaçlı birçok araştırma projesi ağırlıklı olarak yetiştirici koşullarında yürütülmektedir. Araştırmalar TAGEM, TÜBİTAK, ADÜ-BAP, İl Özel İdaresi ve kimi özel sektör kuruluşlarının finansal desteğiyle sürdürülmektedir. Bunun yanında, yetiştiricileri bilgilendirmek ve yetiştiriciler arası bilgi alış-verişi ve dayanışmayı güçlendirmek için de kimi özel etkinlikler gerçekleştirilmiştir.

Fiziki Durumu

Merkeze ait idari bina yapılandırılması Üniversitemiz Güney Kampusunda tamamlanmak üzeredir. Rektörlük tarafından tahsis edilen ve Ziraat Fakültesi Süt İşleme Tesisinin bulunduğu binanın üst katında yer alan 4 adet büro merkezin idari faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılandırılmaktadır. İdari işlemlere yönelik personel desteği ise Ziraat Fakültesi Dekanlığı tarafından sağlanmaktadır. Merkez kapsamında özel AR-GE alt yapısı oluşturulmamakla birlikte Zootekni Bölümü Koyunculuk Ünitesinde bulunan laboratuar, biyoteknolojik uygulamalar odası ve damızlık hayvan materyali ile Aydın ve Denizli ilindeki çok sayıdaki hayvancılık işletmesi çalışmalar için devrededir. Bunun yanında, Üniversitemiz kapsamında yer alan Bilim Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (ADÜ-BİLTEM) kapsamındaki laboratuarlardan da faydalanılmaktadır.

Olanak ve İmkanlar

Güney kampusunda barınma olanağı bulunmamakla birlikte beslenme faaliyetleri için Ziraat Fakültesi yemekhane, kantin veya lokal olanaklarından faydalanılmaktadır. Neredeyse tamamı Aydın il merkezinde ikamet eden akademik ve idari personelin ulaşımı için Rektörlük tarafından yapılan ihale ile sağlanan servislerden yararlanılmaktadır. Aydın il merkezine yaklaşık 18 ve Koçarlı ilçe merkezine 5 km mesafede olan Güney Kampusuna Aydın il merkezi ile Koçarlı ilçe merkezinden dolmuş ile ulaşmak mumkundur. Birimde staj yapma olanağı bulunmakta, başvurular yönetimce değerlendirlerek uygun olanlara staj imkanı sağlanmaktadır. Ayrıca hayvancılığa yönelik güncel biyoteknolojik uygulamalara yönelik kursların devreye sokulmasına yönelik hazırlıklar sürdürülmektedir.

Merkez, yöre ve bölge hayvancılığının geliştirilmesine yönelik araştırmalarda öncü rolü gittikçe üstlenmektedir. Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünden ilgili öğretim elemanlarının yoğun çabalarıyla koyunculuğa yönelik iyi bir araştırma altyapısı şekillendirilmiş, yetiştiricilerin çalışmalara çok geniş düzeyde entegrasyonu sağlanmış ve Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) gibi ilgili kamu kuruluşlarının yoğun desteği sağlanmıştır.

Sosyal Faaliyetler ve Aktiviteler

Koyun yetiştiricilerinin Üniversitemizce yürütülen ıslah programına entegrasyonunu güçlendirmek ve yetiştiriciler arasındaki işbirliği ve bilgi alışverişini geliştirmek amacıyla her yıl geleneksel olarak Kırkım Günü düzenlenmektedir. Merkezimiz, Ziraat Fakültesi ve Karya Koyunu Geliştirme Derneği (KAR-DER) tarafından 2000 yılından beri her yılın Mayıs ayında ortaklaşa yapılan organizasyonda Ziraat Fakültesi bünyesindeki Koyunculuk Araştırma ve Uygulama Ünitesindeki koyunlar kırkılmakta ve kırkım sonundaki yemekli toplantı bilgi ve sorun paylaşımını da içermektedir. Etkinliğe birçok koyun yetiştiricisi ve Zootekni Bölümü öğretim elemanları katılmaktadır.

[ Önceki Sayfaya Geri Dön ]

Bu konu en son 04 Ağustos 2022 (10:19) tarihinde okunmuştur
Konu toplam 5949 kişi tarafından okunmuştur.
Adnan Menderes Üniversitesi Ziyaretçi İstatistikleri
Çiftlik Hayvanları Islahı Araştırma ve Uygulama Merkezi Site Sorumluları